Schválené zodvodnenie dohôd je nesystémový zásah, varuje Trenkwalder

10.08.2012 Bratislava

Bratislava 10. augusta (TASR) - Zavedenie vyšších odvodov z práce na rôzne typy dohôd je nesystémovým zásahom do ekonomiky. "Prehlbuje totiž ekonomické dopady na zamestnávateľov bez toho, aby im poskytoval akékoľvek kompenzácie," upozorňuje pre TASR šéf personálnej spoločnosti Trenkwalder Luboš Sirota.

Zvýšenie odvodov v súvislosti s dohodármi bude podľa jeho slov znamenať rast personálnych nákladov firiem. Tieto si však v súčasnej ekonomickej realite budú musieť kompenzovať buď znižovaním počtu pracovníkov, transformáciou dohodárov na zamestnanecký pomer za nižšiu mzdu i minimálne spomalením tempa rastu nových pracovných miest.

Dodáva, že navyše zavádzanie rôznych výnimiek a zvýhodnených skupín deformuje trh práce, čo môže viesť k nárastu čiernej ekonomiky. "Presadená zmena v prípade študentov mladších ako 18 rokov nebude mať významnejší dopad na ich zamestnávanie odhliadnuc od krátkodobých brigád, keďže strop zárobku určený na 66 eur mesačne dosiahnu brigádnici už po odpracovaní maximálne približne 30 hodín," konštatuje.

Podľa dnes schválenej novely zákona o sociálnom poistení budú mať najnižšie percento odvodov starobní a výsluhoví dôchodcovia. Zo zárobku okrem dane odvedú 23,8 % na starobné dôchodkové poistenie a do rezervného fondu solidarity. Študenti, invalidní a výsluhoví invalidní dôchodcovia budú platiť 29,8 % na celé dôchodkové poistenie, taktiež garančné aj úrazové.

Od zvýšených odvodov budú oslobodení študenti do 18 rokov s mesačným zárobkom do 66 eur. Títo študenti stredných škôl budú tak platiť odvody v rovnakej forme ako v súčasnosti, teda iba na garančné a úrazové poistenie. Všetci ostatní pracovníci na dohodu, teda s výnimkou študentov a dôchodcov, budú platiť odvody 48,6 %, teda všetky sociálne a zdravotné odvody ako zamestnanci na klasický pracovný pomer.
 

Vyberte región